Mýtus č.3 - Probiotika a fermentované potraviny podle Medical Medium

04.11.2022

Když někde napíšete nebo řeknete, že při Medical Medium je nutno nejíst mléčné výrobky, jedna z prvních reakcí bývá - "a jak řešíte probiotika"? nebo "a co mikrobiom?" 

Jogurty a zakysané mléčné výrobky jsou tady u nás dlouhodobě vnímány jako něco tělu prospěšného, se spoustou zdravých bakterií, kterými podporujeme náš mikrobiom. Taky fermentované (kysané) nemléčné výrobky jsou takto pozitivně brány kvůli svému obsahu zdravých bakterií.

Ale je to opravdu tak? Jak se v tom všem vyznat? A co na to říká Medical Medium? Dneska na to mrkneme, shrneme celé toto téma, zjednodušíme si to a ujasníme jednou provždy :-)

Trochu faktů - v posledním úseku tenkého střeva dochází ke vstřebávání důležitých látek, k tvorbě vitaminu B12 atd. Aby toto vše dobře probíhalo, potřebujeme zde prospěšné střevní bakterie. Potud v pořádku. 

Tyto prospěšné bakterie ale do těla nedoplníme ani jogurty, ani mléčnými zakysanými výrobky, ani fermentovanými potravinami jako je kysané zelí, kimchi, kombucha.. Tyto mikroorganismy totiž bohužel nikdy nedojdou ve využitelné podobě až do této části tenkého střeva.

Podle Medical Medium ale existují probiotika, které ve střevě zůstanou naživu, mohou se na správném místě usídlit a zajistit obnovu mikroflóry (tzv. mikrobiomu, jak se často v současnosti všude skloňuje).

Kde je najdeme?

Na čerstvých živých potravinách. Jsou na ovoci a zelenině, velká spousta jich je taky na klíčcích, natích a bylinkách. Ideálně syrové a neomyté, pokud víme, že nebyly chemicky ošetřeny. 

Ovoce a zeleninu z obchodu je dobré vždy omývat, ale třeba z vlastní zahrady, z lesa nebo od farmáře je nejlepší konzumovat bez oplachování. Pokud tuto možnost nemáme, můžeme si doma vypěstovat za oknem bylinky a přidávat k jídlu, nechat naklíčit různá semena či luštěniny a máme skvělý zdroj opravdu odolných a účinných probiotik.

Anthony William mě ve své první knize pobavil, když srovnal sílu probiotik z živého ovoce, zeleniny či klíčků (=výkon devíti tisíc koní) a sílu kupovaných probiotik (=výkon miniaturního oslíka) :-))) Tak co - aspoň víme, že takto utracené peníze jsou opravdu úplně zbytečné :-)

Mléčné výrobky s probiotiky (jogurty, kefíry,..) mají kromě (pro tělo nevyužitelných) prospěšných bakterií navíc jednu velkou nevýhodu v tom, že krmí patogeny. Jsou pro nás tedy úplně nevhodné.

Fermentované potraviny jsou na tom o trochu líp, ale taky žádná hitparáda.. Technika kvašení v minulosti znamenala jen způsob uchování potravy, nic víc. Nešlo o výrobu zdravého jídla, fermentace není léčivá technika. 

Dle MM obzvlášť fermentované masové produkty jsou vyloženě zdraví škodlivé. Fermentované rostlinné výrobky (zelí, kimchi,..) jsou na tom asi nejlíp. Dát si je občas můžeme, ale nikdy se ani náhodou nevyrovnají normální zelenině a ovoci. Pokud chceme udělat něco pro své zdraví, místo kysaného zelí si dejme raději obyčejné jablko a neztrácejme čas s kombuchou, přípravou kimchi apod. Je to slepá ulička.. :-)

© 2022 Ing.arch. Kamila Gebauerová, JEDNODUŠE ZDRAVÍ, jednoduse.zdravi@seznam.cz
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky